Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Sznycel wieprzowy pod jajeczno - serową kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso wieprzowe podane w ten sposób - steki zapiekane pod warstwą żółtego sera ze startym jajkiem - zasmakuje każdemu.

Sznycel wieprzowy pod jajeczno - serową kołderką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sznycel wieprzowy pod jajeczno - serową kołderką

 

  • 6 steków (sznycel wieprzowy)
  • papier do pieczenia

 

  • Mieszanka przypraw:
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (mielony)
  • 2 łyżeczki oregano (suszone)
  • 4 łyżki oleju roślinnego

 

  • Masa jajeczno-serowa
  • 4 jajka (ugotować na twardo)
  • 150 g twardego sera (cheddar lub gouda)
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Sznycel wieprzowy pod jajeczno - serową kołderką
► Steki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przykryć folią spożywczą i delikatnie rozklepać. Wierzch mięsa z obu stron ponacinać ostrym nożem w grubą kratkę.

► Mieszanka przypraw: w szklanym naczyniu wymieszać sól z pieprzem, dodać oregano i wlać olej. Wszystko razem dobrze wymieszać.

► Masa jajeczno-serowa: ugotowane na twardo jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać majonez, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

► Do naczynia z mieszanką z przyprawami włożyć, natrzeć i wymieszać steki wieprzowe. Następnie mięso rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego steka obłożyć masą jajeczno - serową. Blachę do pieczenia z mięsem wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez około 40 minut w 180C / Dolne żródło ciepła /. Ostatnie 5 minut w 200C / Grill - Górne żródło ciepła z Termoobiegiem /.
Sznycel wieprzowy pod jajeczno - serową kołderką
Blachę z mięsem wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez około 40 minut w 180C / Dolne żródło ciepła /.
Sznycel wieprzowy pod jajeczno - serową kołderką
Mięso rozłożyć na blachę do pieczenia - wierzch każdego steka obłożyć masą jajeczno - serową.
Sznycel wieprzowy pod jajeczno - serową kołderką
Steki przykryć folią spożywczą i delikatnie rozklepać - wierzch mięsa z obu stron ponacinać ostrym nożem w grubą kratkę.