Sznycel to nazwa kotleta, który przygotowywany jest z rozbijanego na cienko mięsa cielęcego, wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz z dziczyzny. Mięso panieruje się w bułce tartej, jajku i smaży na smalcu, oleju lub maśle klarowanym. Najbardziej znanym jest, podawany z plastrem cytryny, cielęcy sznycel wiedeński. Sznycel mielony to wielkopolska nazwa dla popularnego kotleta mielonego. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem grillowanych warzyw, tłuczonych ziemniaków lub jajka sadzonego.
Kotlety z indyka

Kotlety z indyka

Jednym z rodzajów dań drobiowych są kotlety mielone z indyka, które doskonale komponują się z dodatkiem pieczarek. Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków i gotowanej marchewki. Kotlety z indyka w panierce można przygotować z indyczego mięsa mielonego, jaja, cebuli, bułki tartej, majonezu oraz dodatku przypraw (ostra i słodka papryka, sól i pieprz). Rozwiązaniem dla tych, co chcą uniknąć jedzenia smażonych potraw są pieczone kotlety z indyka. Wyśmienitym pomysłem na obiad będą również kotlety z indyka w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora.

Sznycel

Sznycel

Sznycel to nazwa kotleta, który przygotowywany jest z rozbijanego na cienko mięsa cielęcego, wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz z dziczyzny. Mięso panieruje się w bułce tartej, jajku i smaży na smalcu, oleju lub maśle klarowanym. Najbardziej znanym jest, podawany z plastrem cytryny, cielęcy sznycel wiedeński. Sznycel mielony to wielkopolska nazwa dla popularnego kotleta mielonego. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem grillowanych warzyw, tłuczonych ziemniaków lub jajka sadzonego.

Sznycel z indyka

Sznycel z indyka

Sznycel z indyka to panierowany drobiowy filet z piersi, który smaży się na klarowanym maśle lub smalcu. Potrawa ta może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Wyśmienicie smakuje sznycel z indyka w sosie śmietanowym. Wówczas mięso warto obsmażyć na oleju kokosowym. Sznycel z indyka w wersji dietetycznej to pieczona lub duszona pierś z dodatkiem ziół i grillowanych lub parowanych warzyw lub ryżu. Sznycel z indyka można też nadziewać serem (np. camembert lub goudą) lub pieczarkami.

Polecane przepisy do kategorii Sznycel

Znaleźliśmy 99 przepisów w kategorii Sznycel