EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Sznycel wieprzowy w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne, proste danie. Jest bardzo sycące. Sos, który powstaje podczas gotowania nie wymaga zagęszczania - papryka rozgotowuje się i powstaje baza sosu.

Sznycel wieprzowy w sosie paprykowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycel wieprzowy w sosie paprykowym

 

  • 600g szynki wieprzowej
  • 2 marchewki średnie
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200g kolorowej papryki (świeżej lub mrożonej)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sznycel wieprzowy w sosie paprykowym
Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na zgrabne sznycle. Przyprawy wrzucamy do słoiczka, energicznie mieszamy. Wysypujemy na talerz, każdy sznycel obsypujemy obficie przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy sznycle z obu stron. Przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w krążki. Dodajemy do mięsa. Paprykę świeżą myjemy, wykrawamy nasiona, kroimy w kostkę o bokach ok.1-2 cm. Dodajemy do sznycli. Paprykę mrożoną wkładamy od razu do garnka. Wszystko podlewamy 1 szkl wody, przykrywamy, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez 40 minut. Podajemy gorące, polane sosem.
Sznycel wieprzowy w sosie paprykowym
Najlepiej wybrać chudą szynkę, wtedy mięso będzie delikatne
Sznycel wieprzowy w sosie paprykowym
Marchewkę można pokroić też w kostkę lub słupki
Sznycel wieprzowy w sosie paprykowym
A to etap po obsmażeniu sznycli, są już w garnku
Sznycel wieprzowy w sosie paprykowym
Marchewka nadaje delikatności dla całego sosu

Tagi:

szynka papryka