gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Sznycle z szynki w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane sznycle z szynki w sosie paprykowym podaję z ziemniakami i surówką jako danie główne na obiad.

Sznycle z szynki w sosie paprykowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle z szynki w sosie paprykowym

 

  • 1 cebula
  • 1 duża czerwona paprykowa
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 łyżek ketchupu łagodnego
  • 1 szklanka wody
  • 6 plastrów sznycel z szynki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Sznycle z szynki w sosie paprykowym
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do głębszej patelni. Paprykę myjemy i również kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Smażymy na wolnym ogniu (na oliwie) ok. 20 minut. W tym czasie sznycle przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Następnie smażymy przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Do papryki i cebuli dodajemy ketchup i wlewamy szklankę wody, mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia.Do sosu wkładamy podsmażone sznycle i dusimy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Sznycle z szynki w sosie paprykowym
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do głębszej patelni. Paprykę myjemy i również kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli.
Sznycle z szynki w sosie paprykowym
Przyprawione sznycle smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Sznycle z szynki w sosie paprykowym
Do podsmażonej cebuli i papryki dodajemy ketchup oraz wlewamy wodę.
Sznycle z szynki w sosie paprykowym
Podsmażone sznycle układamy w sosie paprykowym i dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie.