renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Sznycelki z jabłkiem i ziemniaczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne na codzienny obiad, ale równie dobrze sprawdzą się w wersji odświętnej. Polecam świeży smak tej potrawy.

Sznycelki z jabłkiem i ziemniaczkiem

Składniki:

Sznycelki z jabłkiem i ziemniaczkiem

 

Sposób przygotowania:

Sznycelki z jabłkiem i ziemniaczkiem

Etap 1

Sznycelki z jabłkiem i ziemniaczkiem
Na początek należy przygotować składniki.

Jabłka upiec w piekarniku, ochłodzić i oddzielić miąższ od reszty owocu, rozdrobnić widelcem.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ubić. Mięso zmielić w maszynce.

Etap 2

Sznycelki z jabłkiem i ziemniaczkiem
Wszystkie składniki doprawić przyprawami.

Do mięsa, ziemniaków i jabłek dodać jajka, posiekana cebulkę, a także resztę przypraw dobierają ich proporcje wg uznania.

Należy pamiętać, że można dodać więcej majeranku, ponieważ doskonale komponuje się on z jabłkami i mięsem.

Etap 3

Sznycelki z jabłkiem i ziemniaczkiem
W kolejnym kroku należy dobrze wyrobić masę.

Następnie należy dokładnie wyrobić masę na sznycelki.

Etap 4

Sznycelki z jabłkiem i ziemniaczkiem
Po uformowaniu sznycelki należy obtaczać w mące.

Formować małe zgrabne sznycelki i obtaczać w mące.

Etap 5

Sznycelki z jabłkiem i ziemniaczkiem
Smazyc na oleju na złoty kolor z obu stron.

I smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Wyśmienicie smakują solo, a także z dowolna surówką.