iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Sznycelek z maślakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sezon grzybowy trwa a na moich grzybobraniach jak zawsze przewaga maślaków. Więc wykorzystuje je jak mogę . Dziś szybki obiadek sznycelek z mielonej łopatki do tego maślaczki na klarowanym masełku .

Sznycelek z maślakami

Składniki:

Sznycelek z maślakami

 

  • 1/2 kg łopatki

 

  • 1 cebula

 

  • 4 łyżki masła klarowanego

 

 

 

  • 1 łyżka majonezu

 

 

 

  • maślaki

Sposób przygotowania:

Sznycelek z maślakami
Łopatkę mielimy na małych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na masełku i dodajemy do mięsa. Bułkę tarta mieszamy z zimna wodą - ma się utworzyć papka. Papke dodajemy do mięsa.

Dodajemy jajko, doprawiamy , pieprzem i solą do smaku. formujemy sznycelki ,obtaczamy w mące i smażymy.

Maślaki myjemy , ściągamy skórkę z kapeluszy. Kroimy w paseczki. Maślaki podsmażamy na klarowanym maśle .

Do grzybków dodajemy wcześniej usmażone sznycelki chwilę razem smażymy podajemy.