beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Sznycle cielęce po francusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Sznycle cielęce po francusku

Składniki:

Sznycle cielęce po francusku

 

  • 50 dag górki lub frykanda,
  • 1 łyżka mąki,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki

Sposób przygotowania:

Sznycle cielęce po francusku
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i poporcjować krojąc w poprzek włókien. Dokładnie oczyścić z błon i zbić tłuczkiem, po czym uformować okrągłe sznycle. Oprószyć je przesianą mąką i smażyć na rozgrzanej oliwie do zarumienienia z obu stron. Posolić i pozostawić na wolnym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Rozetrzeć masło i wymieszać z posiekaną nacią pietruszki, posolić i pozostawić do oziębienia. Usmażone kotlety ułożyć na talerzu, podawać z frytkami lub ziemniakami puree. Na oddzielnym spodku dodać surówkę wraz z pokrajaną w kostki cytryną.