jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Sznycle przygotowane na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane sznycle są zdrowsze od przygotowanych tradycyjnie na tłuszczu, więc zachęcam do wypróbowania takiej metody .

Sznycle przygotowane na parze Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sznycle przygotowane na parze

 

  • mięso wołowe 250 g
  • mięso z indyka lub z kurczaka 250 g
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko 1 szt.
  • bułka tarta 1 szklanka
  • cebula 1 szt.

Sposób przygotowania:

Sznycle przygotowane na parze
Mięso drobiowe z kurczaka lub z indyka z dodatkiem mięsa wołowego zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić, dodać do mięsa, wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem.

Wymieszać wszystkie składniki i formować sznycle. Panierować w bułce tartej i układać w naczyniu do gotowania na parze. Parować około 10 minut, podawać z kaszą gryczaną, z ziemniakami i sałatką dowolną.
Sznycle przygotowane na parze
Mięso drobiowe z dodatkiem wołowego zmielić maszynką do mięsa
Sznycle przygotowane na parze
cebulę obrać, umyc i pokroić wśrednio grubą kostkę
Sznycle przygotowane na parze
mięso przełożyć do miski, wbić jajko i przemieszać
Sznycle przygotowane na parze
Cebulę dodać do mięs ,przyprawić i wymieszać
Sznycle przygotowane na parze
Wymieszane mięso, przyprawoine i uformowane sznycle uparować około 10 minut