edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sznycle indycze w marchewce i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mięso indycze samo w sobie jest zdrowe, a przyrządzone w taki sposób może być spożywane przez osoby będące na diecie łatwostrawnej i refluksowej.

Sznycle indycze w marchewce i cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle indycze w marchewce i cukinii

 

  • 20 dag sznycli z piersi indyka
  • 1 marchewka
  • 0,5 młodej cukinii
  • sól
  • łyżeczka suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Sznycle indycze w marchewce i cukinii
Sznycle rozbić tłuczkiem. Marchew obrać. Warzywa opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku zagotować około szklanki wody, lekko ją posolić, wrzucić sznycle i obgotować je z obu stron aż zmienią kolor. Dodać starte warzywa i tymianek.

Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą.

Sznycle z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu, może być podawane nawet osobom przebywającym na ścisłej diecie refluksowej.

Jeśli komuś zależy na sosie, może podlać całość większą ilością wody i zagęścić mąką. 
Sznycle indycze w marchewce i cukinii
Sznycle indycze delikatnie rozbić tłuczkiem.
Sznycle indycze w marchewce i cukinii
Sznycle wrzucić na lekko osolony wrzątek.
Sznycle indycze w marchewce i cukinii
Sznycle obgotować z obu stron aż zmienią kolor.
Sznycle indycze w marchewce i cukinii
Do mięsa dodać starte warzywa i tymianek.