Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Szczypiorkowe mielone pod serową kołderką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dla odmiany klasycznych szczypiorkowych mielonych przygotowałam je otulając żółtym serem – efekt był smaczny i spodobał się najbliższym.

Szczypiorkowe mielone pod serową kołderką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczypiorkowe mielone pod serową kołderką

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka bułki teraj
  • tłuszcz do smażenia
  • 2-3 plastry sera żółtego (ja plastry dzieliłam na 4 części na wielkość kotleta)

Sposób przygotowania:

Szczypiorkowe mielone pod serową kołderką
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, lub mleku, odsączamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, odciśniętą bułkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz posiekany szczypiorek. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę mięsną. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażmy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z dwóch stron. Następnie kotleciki przekładamy do naczynia do gotowania na parze, na każdym kotleciki układamy porcję sera żółtego tak by wierzch był przykryty. Naczynie przykrywamy i gotujemy przez około 8-10 minut do roztopienia sera. Kotlety otulone serową kołderką podajemy oprószając szczypiorkiem. 
Szczypiorkowe mielone pod serową kołderką
do miski przekładamy mięso i dodajemy pozostałe składniki
Szczypiorkowe mielone pod serową kołderką
z masy mięsnej formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej
Szczypiorkowe mielone pod serową kołderką
kotlety smażmy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu
Szczypiorkowe mielone pod serową kołderką
przekładamy do naczynia do gotowania na parze układamy ser i gotujemy do roztopienia sera