Sposób przygotowania:
Szczypiorkowe mielone pod serową kołderką
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, lub mleku, odsączamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, odciśniętą bułkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz posiekany szczypiorek. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę mięsną. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażmy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z dwóch stron. Następnie kotleciki przekładamy do naczynia do gotowania na parze, na każdym kotleciki układamy porcję sera żółtego tak by wierzch był przykryty. Naczynie przykrywamy i gotujemy przez około 8-10 minut do roztopienia sera. Kotlety otulone serową kołderką podajemy oprószając szczypiorkiem.
Nina W.