szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pulpety mięsno - ryżowe z pary

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulpety mięsno ryżowe postanowiłam ugotować na parze aby były lżejsze i mniej tłuste. Polecam z sosem koperkowym.

Pulpety mięsno - ryżowe z pary Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety mięsno - ryżowe z pary

 

  • 100 g ryżu
  • 300 g mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsno - ryżowe z pary
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odłożyć do wystudzenia.

Do miski przełożyć wystudzony ryż, mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i wymieszać masę.

Z przygotowanej masy uformować małe kuleczki i ułozyc w garnku do gotowania na parze.

Gotować ok 20 minut. Podawać z sosem koperkowym.
Pulpety mięsno - ryżowe z pary
Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone
Pulpety mięsno - ryżowe z pary
doprawiamy sola i piperzem oraz ulubionymi ziołami
Pulpety mięsno - ryżowe z pary
Mieszamy wszystkie składniki na mase mięsną
Pulpety mięsno - ryżowe z pary
Formujemy małe kulki i gotujemy na parze