Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Sznycle zapiekane w sosie śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne, rozpływające się w ustach plastry sznycli wieprzowych w sosie śmietanowym, to zwykłe danie, które świetnie sprawdzi się jako codzienny, przepyszny posiłek.

Sznycle zapiekane w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle zapiekane w sosie śmietanowym

 

  • Sos śmietanowy:
  • 3 łyżeczki ziaren pieprzu (zielony / marynowany)
  • 500 g śmietany
  • sos pieprzowy (pfeffersoße / 250 g)
  • sos śmietanowy (rahmsoße / 250 g)

 

  • 5 sznycli wieprzowych (plastry)
  • 600 g siekanego mięsa (mieszane)
  • 3 cebule (pokroić w krążki)
  • 4 duże pomidory (obrać ze skórki / pokroić w kostkę)
  • słoik pieczarek (odcedzić / pokroić na kawałki)
  • 1 łodyga pora (biała część / pokroić w plastry)
  • słodka papryka (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Sznycle zapiekane w sosie śmietanowym
► Sos śmietanowy:

śmietanę wymieszać z sosem pieprzowym i sosem śmietanowym. Następnie do sosów domieszać ziarna zielonego pieprzu marynowanego i wszystko razem dobrze wymieszać i podgrzać.

► Sznycle i mięso mielone doprawić solą, papryką i pieprzem. Cebulę rozłożyć na dnie wysokiego naczynia żaroodpornego. Na cebulę położyć sznycle, na wierzchu sznycli rozprowadzić mielone mięso, plastry pora, pomidory i pieczarki.

► Następnie naczynie żaroodporne wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 60 minut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po upływie czasu zapiekania, całość polać przygotowanym sosem i jeszcze przez około 30 minut zapiekać.
Sznycle zapiekane w sosie śmietanowym
Po upływie czasu zapiekania, całość polać sosem śmietanowym i jeszcze około 30 minut zapiekać.
Sznycle zapiekane w sosie śmietanowym
Teraz na wierzchu położyć, plastry pora, pomidory i pieczarki - naczynie żaroodporne wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Sznycle zapiekane w sosie śmietanowym
Na wierzchu sznycli wieprzowych, rozprowadzić doprawione przyprawami mielone mięso.
Sznycle zapiekane w sosie śmietanowym
Cebulę rozłożyć na dnie wysokiego naczynia żaroodpornego - na cebulę położyć doprawione przyprawami sznycle.