Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Sznycle indycze z warzywnymi frytkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obiad w całości z piekarnika - pieczone sznycle z indyka a do tego pieczone frytki z ziemniaków i marchewki.

Sznycle indycze z warzywnymi frytkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sznycle indycze z warzywnymi frytkami

 

Sposób przygotowania:

Sznycle indycze z warzywnymi frytkami
Ziemniaki i marchewki obrać ze skórki, umyć i pokroić w słupki.

W misce wymieszać oliwę z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, solą i pieprzem.

Słupki z ziemniaków i marchewek obtoczyć w oliwie z przyprawami. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 min.

Płatki kukurydziane zmielić na miałko, wysypać na talerz. W drugim talerzu rozbełtać jajko. Sznycle rozklepać, przyprawić pieprzem, solą, papryką, przyprawią do drobiu, namaczać w jajku a następnie w mielonych płatkach.

Gotowe sznycelki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na 15 min. w miejsce gdzie piekły się frytki, natomiast blachę z frytkami przełożyć niżej i piec dalej. Ostatnie 3-5 min. piec z teroobiegiem.

Gotowe sznycelki podawać z warzywnymi frytkami.
Sznycle indycze z warzywnymi frytkami
Frytki z ziemniaków i marchewki obtoczone w oliwie z przyprawami przed włożeniem do piekarnika
Sznycle indycze z warzywnymi frytkami
Przyprawione sznycle indycze czekające na panierkę
Sznycle indycze z warzywnymi frytkami
Sznycle indycze w panierce z płatków kukurydzianych