mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szpajza cytrynowo-czekoladowa 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W smaku dość słodka, ale alkohol przełamuje tę słodycz. Bardzo smakował nam ten deser. A zajadaliśmy go z truskawkami zerwanymi z ogródka.

Szpajza cytrynowo-czekoladowa 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpajza cytrynowo-czekoladowa 4

 

 

Sposób przygotowania:

Szpajza cytrynowo-czekoladowa 4
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Jajka parzę, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i dalej miksuję aż do otrzymania puszystej masy, na koniec wlewam do jajek ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Masę dzielę na dwie równe części, do jednej części dodaję sok z cytryny i skórkę z cytryny, a do drugiej dodaję rozpuszczone kakao i wódkę. Obie masy układam warstwami na przemian do pucharków lub kieliszków, każdą warstwę wygładzam łyżeczką. Na końcu ozdabiam pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.
Szpajza cytrynowo-czekoladowa 4
Źółtka ucieram z cukrem na puszystą masę
Szpajza cytrynowo-czekoladowa 4
Masę miksuję na puszustą masę, dodaję żelatynę
Szpajza cytrynowo-czekoladowa 4
Do jednej części dodaję kakao i wódkę, mieszam
Szpajza cytrynowo-czekoladowa 4
Do kieliszków nakładam na przemian masę jasną i ciemną

Tagi:

jajko jajka