kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Białe szparagi z sosem bolognese

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Zwyczajowy makaron został zastąpionym przepysznymi białymi szparagami. Smacznie i zdrowo!

Białe szparagi z sosem bolognese

Składniki:

Białe szparagi z sosem bolognese

 

 

Sposób przygotowania:

Białe szparagi z sosem bolognese
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, aż będą półmiękkie. Na talerze wykładamy szparagi, polewamy sosem bolognese i dekorujemy listkiem bazylii.