Sposób przygotowania:
Szparagi z sosem serowym
Do garnka wlać wodę. Dodać do niej cukier i trochę soli. Ze szparagów odciąć twarde końcówki. Szparagi włożyć do garnka z wodą (najlepiej na stojąco, tak, żeby główki wystawały ponad wodę - ale z braku odpowiedniego garnka, można je ugotować w zwykłym). Szparagi ugotować prawie do miękkości, odcedzić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim posiekany czosnek. Dodać do niego ser (użyłam sera łagodnego w smaku). Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż ser się roztopi. Do zimnego rosołu wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Rosół z mąką wlać do sera z czosnkiem. Zagotować, cały czas mieszając. W razie potrzeby sos doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną. Ugotowane szparagi polać przygotowanym sosem.