Sposób przygotowania:
Naleśniki ze szparaga z sosem paprykowym
Do malaksera włożyć paprykę pokrojona w kostkę, pomidora sparzonego i obranego ze skórki, obrany ząbek czosnku, cebulę oraz sok z cytryny i oliwę z oliwek. Zmiksować na gładką masę i przyprawić do smaku. Zrobić ciasto na naleśniki; mleko, jajka, sól i cukier wymieszać, dodać mąkę i połączyć wszystkie składniki. Na koniec wsypać szynkę pokrojoną w kosteczkę. Ciasto odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować szparagi. W dużym garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki obgotować we wrzątku przez 5 minut. Patelnię rozgrzać, posmarować ją olejem i smażyć nie za cienkie naleśniki. W każdy naleśnik zawijać po 2 - 3 szparagi i polewać sosem paprykowym, podawać od razu.