eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam obgotowane szparagi z boczkiem w cieście francuskim. Całość posmarowałam jajkiem i zapiekłam w piekarniku.

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim

Składniki:

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim

szparagi

  • 12 grubych lub 18 cienkich zielonych szparagów
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

pozostałe składniki

  • 1 opakowanie XXL ciasta francuskiego
  • 300 g surowego wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • 400 ml sosu śmietanowo serowego

Sposób przygotowania:

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim

przygotowanie szparagów

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim
Szparagi gotować pięć minut i przełożyć do lodowatej wody.

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi włożyć do wąskiego, wysokiego garnka końcówkami do góry. Zalać szparagi wrzącą wodą tak żeby końcówki wystawały ponad wodę. Dodać sól i cukier do smaku.Gotować szparagi 5 minut i przełożyć do lodowatej wody.

przygotowanie szparagów cd

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim
Schłodzone szparagi osuszyć papierowym ręcznikiem.

Schłodzone szparagi wyjąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie pozostałych składników

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim
Pokroić w długie plastry wędzony boczek.

Wędzony boczek pokroić w długie plastry.

przygotowanie pozostałych składników cd

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim
Rozwinięte ciasto pokroić na sześć części.

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na sześć części

przygotowanie pakietów

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim

Na każdym kawałku ciasta położyć plastry boczku.

przygotowanie pakietów cd

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim

Na boczku położyć po dwa grube lub trzy cienkie szparagi.

przygotowanie pakietów cd

Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskim

Ciasto z boczkiem i szparagami zwinąć w rulony. Jajko wybić i rozbełtać. Rulony z ciasta ułożyć na blaszce posmarowanej olejem i posmarować jajkiem. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut. Gotowe rulony podałam z sosem śmietanowo serowym. Smacznego!