Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szparagi na Farfale :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wyjątkowo ,,leniwe ,, danie . Delikatne - wiosenne .

Szparagi na Farfale : Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szparagi na Farfale :

 

  • 20 dag kolorowego makaronu Farfale
  • łebki z 1 pęczka zielonych szparagów ( z ok. 5 cm kawałkiem pod łebkiem )
  • 2 łyżki koperku pokrojonego
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek oliwy z oliwek ( najlepiej tłoczonej na zimno )
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • grubo mielony pieprz kolorowy
  • 2 kostki do makaronu, ryżu , ziemniaków Knorra
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Szparagi na Farfale :
Makaron ugotować al dente w wodzie z kostkami bulionowymi .W czasie kiedy makaron się gotuje ugotować w lekko osolonej wodzie ( ze szczyptą cukru ) łepki szparagów ( powinny być dobre po ok. 10 minutach od zagotowania wody). Żółtko utrzeć z oliwą , szczyptą soli , sokiem z cytryny . Odcedzić makaron .Wrzucić go do garnka - dodać masło i wymieszać. Odcedzić szparagi. Podawać układając łebki szparagów na makaronie polewając go sosem żółtkowym i posypując koprem i pieprzem. Dobrze jest nakładać na ogrzane talerze żeby nie wystygło. W wywarze z gotowania łebków szparagów ugotować resztę pęczka i zrobić z nich zupę krem ( można zamrozić wywar i pokrojone kawałki szparagów i użyć na zupę po sezonie ).
Szparagi na Farfale :
Etap 1