Sposób przygotowania:
Szparagi na Farfale :
Makaron ugotować al dente w wodzie z kostkami bulionowymi .W czasie kiedy makaron się gotuje ugotować w lekko osolonej wodzie ( ze szczyptą cukru ) łepki szparagów ( powinny być dobre po ok. 10 minutach od zagotowania wody). Żółtko utrzeć z oliwą , szczyptą soli , sokiem z cytryny . Odcedzić makaron .Wrzucić go do garnka - dodać masło i wymieszać. Odcedzić szparagi. Podawać układając łebki szparagów na makaronie polewając go sosem żółtkowym i posypując koprem i pieprzem. Dobrze jest nakładać na ogrzane talerze żeby nie wystygło. W wywarze z gotowania łebków szparagów ugotować resztę pęczka i zrobić z nich zupę krem ( można zamrozić wywar i pokrojone kawałki szparagów i użyć na zupę po sezonie ).
Netka
MIUCCIA
Babciagramolka
Nie jestem przekonana- moim zdaniem raczej nie- ten makaron musi być delikatny - bazylia moze zabić smak szparagów . Ale możesz użyć każdego drobiowego bulionu z proszku żeby ugotować na nim makaron ( na mormalnym rosole też by można ale rosołu szkoda .