Sposób przygotowania:
Szparagi w sosie serowym
Przygotowanie;
Odcina się zdrewniałe,twarde końce szparagów,zalewa w rondlu osoloną wrzącą wodą i gotuje przez 25 minut.
Po wyjęciu i osączeniu układa się szparagi na półmisku ogniotrwałym.
Sos serowy:
Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę jasną,do zasmażki dodać,ciągle mieszając,mleko i wywar ze szparagów,i gotować,mieszając przez 15 minut.Do gorącego sosu dodać 150g sera.Gdy ser się roztopi,dodać 2 żółtka,doprawić solą i cytryną do smaku.Sosem zalewa się szparagi,posypując resztą sera i wsuwa się do gorącego piekarnika na 25-30 minut.Do szparagów podaje się ziemniaki posypane koperkiem i polane świeżym masłem.
Odcina się zdrewniałe,twarde końce szparagów,zalewa w rondlu osoloną wrzącą wodą i gotuje przez 25 minut.
Po wyjęciu i osączeniu układa się szparagi na półmisku ogniotrwałym.
Sos serowy:
Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę jasną,do zasmażki dodać,ciągle mieszając,mleko i wywar ze szparagów,i gotować,mieszając przez 15 minut.Do gorącego sosu dodać 150g sera.Gdy ser się roztopi,dodać 2 żółtka,doprawić solą i cytryną do smaku.Sosem zalewa się szparagi,posypując resztą sera i wsuwa się do gorącego piekarnika na 25-30 minut.Do szparagów podaje się ziemniaki posypane koperkiem i polane świeżym masłem.