szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Szparagi w szynce i cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szparagi owinięte szynką i ciastem francuskim z dodatkiem czarnuszki to szybka do przygotowania i bardzo smaczna przekąska.

Szparagi w szynce i cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi w szynce i cieście francuskim

 

  • 10 szparagów zielonych
  • 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak)
  • ok 1/3 op ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • czarnuszka

Sposób przygotowania:

Szparagi w szynce i cieście francuskim
Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki i gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki. Ciasto francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga owiajmy jednym paskiem ciasta. Jako roztrzepujemy i smarujemy nim z wierzchu przekąski. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15-20 minut.
Szparagi w szynce i cieście francuskim
Ze szparagów odłamujemy końcówki i gotujemy kilka minut na parze
Szparagi w szynce i cieście francuskim
Każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki
Szparagi w szynce i cieście francuskim
Ciasto francuskie kroimy na paski ok 1-2 cm
Szparagi w szynce i cieście francuskim
Szparagi owijamy paskami ciasta francuskiego