Sposób przygotowania:
Szparagi w cieście francuskim 3
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier, sól, sok z cytryny i masło i gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy szparagi. Opłukujemy je pod bieżącą wodą i suszymy, obcinamy nożem końcówki około 2-3 cm w zależności od tego jak grube mamy szparagi. Do gotującego się wywaru wkładamy szparagi główką do góry, gotujemy od 5 do 10 min aż będą miękkie (sprawdzamy co jakiś czas widelcem. Ugotowane odsączamy na papierowym ręczniku. Ciasto francuskie tniemy na prostokąty o wymiarach mniej więcej 5cmx10cm. Układamy na nich plasterki szynki, szparagi i posypujemy startym serem. Gotowe zaklejamy i smarujemy żółtkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C do momentu aż ciasto zarumieni się. Gotowe można podawać z ulubionym sosem.