Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szparagi w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ugotowane zielone szparagi obtoczone w cieście i usmażone na oleju z masłem. Bardzo smaczna przekąska.

Szparagi w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi w cieście

 

Sposób przygotowania:

Szparagi w cieście
Szparagi opłukać, odciąć im twarde końcówki. Szparagi przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do nich trochę soli i cukier, zagotować. Gotować ok. 3 minuty, następnie odcedzić i od razu przelać bardzo zimną wodą. Jajko wbić do miseczki i rozbełtać. Do jajka dodać mąkę, mleko, czosnek granulowany, zioła i trochę soli ziołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i trochę oleju. Szparagi dokładnie obtoczyć w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć je na rumiano z każdej strony. Usmażone szparagi odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać jako przekąskę z dowolnym sosem.
Szparagi w cieście
Zielone szparagi ugotowane w wodzie z cukrem i solą.
Szparagi w cieście
Ciasto przygotowane z jajka mąki mleka i przypraw.
Szparagi w cieście
Ugotowane szparagi dokładnie pokrywane przygotowanym ciastem.
Szparagi w cieście
Szparagi w cieście smażone na maśle z olejem.