Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Szparagi z chrupiącą okrasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szparagi można podawać na różne sposoby, bardzo wytwornie lub bardzo szybko i prosto. Mój sposób właśnie jest taki - na już.

Szparagi z chrupiącą okrasą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szparagi z chrupiącą okrasą

 

Sposób przygotowania:

Szparagi z chrupiącą okrasą
Czystym szparagom obłamujemy zdrewniały końcówki. Gotujemy w wodzie z solą oraz odrobiną cukru. Główki są delikatniejsze, a więc powinny wystawać ponad lustro wody.

Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy płatki kukurydziane i smażymy aż się bardziej zarumienią i będą bardzo chrupiące. Tych płatków możemy dać sobie więcej jeśli bardzo lubimy.

Gdy widelec wchodzi śmiało w szparagi, możemy odcedzać. Po lekkim odcieknięciu nakładamy na talerze, polewamy chrupiącą okrasą i smacznego.
Szparagi z chrupiącą okrasą
Szparagom usuwamy zdrewniałe końcówki, każda bardzo łatwo się obłamuje.
Szparagi z chrupiącą okrasą
Wkładamy do garnka z wodą, główki powinny wystawać ponad wodę.
Szparagi z chrupiącą okrasą
Na gorące masło wsypujemy płatki kukurydziane.