Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Szparagi z sosem holenderskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo klasyczne połączenie szparagów z sosem holenderskim. Sos podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Najlepiej smakują z domowym pieczywem.

Szparagi z sosem holenderskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szparagi z sosem holenderskim

 

Sposób przygotowania:

Szparagi z sosem holenderskim
Odciąć zdrewniałe końce szparagom. Przepłukać pod bieżącą wodą, zwłaszcza główki. Ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Uważając, aby nie rozgotować. Wystarczy ok 7min. SOS: żółtka utrzeć z sokiem z cytryny, aż będą puszyste. Przyprawić solą i pieprzem. Masło rozpuścić i gorące wlewać powoli do żółtek. Cały czas ucierając. Umieścić całość nad kąpielą wodną i ucierać do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Polać po ugotowanych szparagach. Smacznego!
Szparagi z sosem holenderskim
Do żółtek wlać sok z cytryny i utrzeć, aż będą puszyste.