e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Białe szparagi z sosem holenderskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do tego dania polecam młode ziemniaki z koperkiem

Białe szparagi z sosem holenderskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Białe szparagi z sosem holenderskim

 

 

Sposób przygotowania:

Białe szparagi z sosem holenderskim
Szparagi oczyścić, obrać i odciąć twarde końcówki, gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Ziemniaki obrać, dodać koperek i kminek, ugotować do miękkości w osolonej w wodzie. Przygotować sos: Masło roztopić w rondlu. Żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na pianę. Ciągle ubijając, dodać rozpuszczone i ciepłe masło. Sos powinien być gęsty o konsystencji majonezu. Szparagi wyjąć z wody. Ziemniaki odcedzić. Masło zrumienić i polać ziemniaki. Koperek posiekać i posypać ziemniaki. Przed podaniem polać szparagi sosem. Udekorować koperkiem. Smacznego!
Białe szparagi z sosem holenderskim
Szparagi oczyścić, obrać i odciąć twarde końcówki
Białe szparagi z sosem holenderskim
Ziemniaki obrać, dodać koperek i kminek, ugotować w osolonej w wodzie
Białe szparagi z sosem holenderskim
Przed podaniem szparagi polać sosem, udekorować koperkiem