emerycia

emerycia

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Szparagi zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepiej smakują na gorąco, zaraz wyjęte z piekarnika.

Szparagi zapiekane

Składniki:

Szparagi zapiekane

 

  • 1 pęczek szparagów białych,
  • plastry boczku chudego duńskiego /tyle plastrów boczku ile jest sztuk szparagów/,
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane
Szparagi opłukujemy i odcinamy zdrewniałe końcówki oraz obieramy wierzchnią warstwę pędów. Spinamy gumką i umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy 8 minut w pozycji stojącej. Lekko miękkie wyjmujemy z garnka i opłukujemy zimną wodą. Każdy szparag owijamy ciasno plastrem boczku i układamy w brytfannie do zapiekania oraz posypujemy obficie tartym parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopnii na około 10 minut. Podajemy gorące.