bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Pieczone szparagi z boczkiem w cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tak przygotowane szparagi z boczkiem w cieście francuskim mogą posłużyć jako szybka przekąska lub lekka kolacja.

Pieczone szparagi z boczkiem w cieście francuskim

Składniki:

Pieczone szparagi z boczkiem w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Pieczone szparagi z boczkiem w cieście francuskim

ETAP 1:

Pieczone szparagi z boczkiem w cieście francuskim
Szparago myję, osuszam, odłamuję końcówki.

Szparagi myję pod bieżącą wodą, osuszam odłamuję zdrewniałe końcówki około 1/3 od dołu.

ETAP 2:

Pieczone szparagi z boczkiem w cieście francuskim
Każdego szparaga owijam wędzonym boczkiem

Wszystkie szparagi owijam cienkimi plasterkami wędzonego boczku.

ETAP 3:

Pieczone szparagi z boczkiem w cieście francuskim
Ciasto kroję na paski owijam wszystkie szparagi.

Ciasto francuskie kroję na 10 pasków mniej więcej 2 centymetrowe. Każdego szparaga owijam paskiem ciasta.

ETAP 4:

Pieczone szparagi z boczkiem w cieście francuskim
Szparagi smaruję jajkiem i piekę w piekarniku

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej szparagi. Jajko roztrzepuję widelcem, smaruję pędzelkiem wszystkie szparagi, posypuję ziarnami sezamu. Piekę w 210 stopniach przez 15-20 min. Do zrumienienia ciasta.