Sposób przygotowania:
Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym
Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w niewielkiej ilości wody (2 łyżki). Gdy są miękkie miksujemy lub przecieramy je przez sito.Fasolkę szparagową, po oczyszczeniu i umyciu kroimy na kawałki długości 2—3 cm i gotujemy w małej ilości wody,gotujemy do miękkości.Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na tłuszczu (nie rumienimy), dodajemy mąkę, przesmażamy, rozprowadzamy rozgotowanymi przetartymi pomidorami, wlewamy do fasoli i mieszając razem zagotowujemy.Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru (lub bez cukru) i posiekanym koperkiem. mortadelę myjemy, obieramy z osłonek, kroimy w grubą kostkę lub w paseczki, wkładamy do fasoli i podgrzewamy przez 3—4 min.Tak przyrządzoną fasolkę podajemy na okrągłym półmisku lub w salaterce. A do fasolki podajemy pieczywo (chleb, bułki).
matri13