Szpinak duszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uduszony szpinak można wymieszać z 2 jajkami i piec 20 minut w temperaturze 200 st.C.

Szpinak duszony

Składniki:

Szpinak duszony

 

 

Sposób przygotowania:

Szpinak duszony
Szpinak namoczyć, dokładnie wypłukać, przebrać, usunąć nadpsute części liści, odciąć grube końce ogonków, osączyć z wody. Szpinak wrzucić di osolonego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mąkę przesmażyć na maśle, dodać śmietankę, zagotować, dodać szpinak i dusić 10 minut na małym ogniu mieszając. Doprawić i podawać do mięsa, omletów lub jajek sadzonych. Zamiast śmietanki można użyć 100 ml bulionu Szpinak można pod koniec doprawić 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku Podając szpinak można go posypać 1 posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo Uduszony szpinak można wymieszać z 2 jajkami, przełożyć do naczynia do zapiekania lub małych foremek i piec 20 minut w temperaturze 200 st.C.

Tagi:

szpinak