Dorota0309

Dorota0309

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Szpinak smażony w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oryginalne danie ze szpinaku z kuchni chińskiej

Szpinak smażony w cieście

Składniki:

Szpinak smażony w cieście

 

Sposób przygotowania:

Szpinak smażony w cieście
Liście świeżego szpinaku dokładnie umyć i osuszyć (np. na papierowym ręczniku). Rozrobić ciasto naleśnikowe: jajko wymieszać z solą i pieprzem, a także odrobiną drożdży, dosypać mąkę i dolać tyle wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Osuszone liście maczać w cieście i smażyć na woku, a którym uprzednio rozgrzaliśmy sporą ilość oleju. Szpinak smażymy z obu stron, najlepiej dwukrotnie, aby ciasto stało się chrupiące. Usmażone liście wykładamy na chwilę na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu mógł obcieknąć, posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Podajemy ciepłe.