Sposób przygotowania:
Szpinak z pieczarkami
Myjemy pieczarki, kroimy na w kostkę lub grubsze plasterki - zależnie od upodobań. Następnie dusimy je na patelni z drobną ilością oleju. Jak "puszczą wodę", to można ją odlać, żeby nie czekać na wygotowanie. Można doprowadzić od leciutkiego przyrumienienia. Gotowe pieczarki odkładamy na talerzyk i zajmujemy się szpinakiem. Jeżeli mamy świeży, to myjemy i po odsączeniu grubo kroimy - w poprzek liści na 3 lub 4 kawałki (najlepiej zrobić to w czasie duszenia pieczarek). Wrzucamy całość na patelnie (trzeba mieć dość dużą, żeby się wszystko zmieściło) i dusimy z dodatkiem małej ilości oleju. Powinien się sporo skurczyć. Nadmiar 'puszczonego' soku możemy wylać z patelni. Do podduszonego szpinaku dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki, zmiażdżone lub drobno pokrojone dwa ząbki czosnku i ser. Jeżeli jest topiony, to wrzucamy cały kawałek, natomiast żółty trzeba pokroić w kostkę. Całość mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło, najlepiej w podgrzanym ceramicznym naczyniu. Jeżeli planujemy dłuższą biesiadę, to można żaroodporne naczynie ustawić nad świeczką, wtedy trzeba od czasu do czasu zamieszać, aby uniknąć przypalenia w miejscu bezpośrednio nad świeczką.
darek112