Sposób przygotowania:
Szpinak z świeżą bazylią w dwóch serach
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i trzymamy parę minut na małym ogniu, aż wyczujemy jego aromat. Następnie wrzucamy szpinak (może być rozdrobniony bądź w liściach, osobiście preferuje liściasty), jeśli był zmrożony czekamy aż się lekko rozpuści, w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy szpinak już dobrze się wymiesza z czosnkiem dodajemy posiekane oliwki, można użyć zielonych oliwek, lecz moim zdaniem są zbyt cierpkie, całość solimy. Kolejnym krokiem jest dodanie serka topionego, gdy już dobrze go rozprowadzimy i wymieszamy ze szpinakiem dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Czekamy aż całość się połączy, serek topiony się rozpuści w szpinaku, a makaron zrobi się al dente. Na sam koniec dodajemy posiekaną bazylie, robimy tak by ta nie straciła swoich walorów smakowych, a jedynie uwolniła swój aromat. Nakładamy na talerz ugotowany makaron i kładziemy na jego środek przygotowany szpinak oraz ozdabiamy jednym listkiem bazylii. Smacznego :)