kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Szpinakowe muffinki z wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na wytrawne szpinakowe muffinki. Przygotowane z dodatkiem majonezu, serka twarogowego i wędliny. Polecam.

Szpinakowe muffinki z wędliną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe muffinki z wędliną

 

  • garść szpinaku
  • 3 plasterki chudej wędliny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki serka twarogowego ( gładkiego )
  • 5 - 7 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • silikonowe foremki

Sposób przygotowania:

Szpinakowe muffinki z wędliną
Szpinak myjemy i odsączamy z wody, osuszamy na papierowym ręczniku. Wędlinę i szpinak kroimy na drobno i przekładany do miski. Dodajemy majonez, serek, jajko, olej i mieszamy.

Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i ponownie mieszany. Przekładamy do silikonowych foremek i rozgrzewamy piekarnik.

Muffinki ustawiamy na blaszce i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25- 30 minut.
Szpinakowe muffinki z wędliną
Umyty i osuszony szpinak kroimy z wędliną na drobno.
Szpinakowe muffinki z wędliną
W misce mieszamy majonez, jajko, serem, szpinak, wędlinę.
Szpinakowe muffinki z wędliną
Dodajemy olej i mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszany.
Szpinakowe muffinki z wędliną
Ciasto przekładany do silikonowych foremek.