Sposób przygotowania:
Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonymprzygotowanie ciasta
Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać żółtka surowe i gotowane, śmietanę, cukier, sól i zetrzeć masło na tarce z dużymi oczkami.
Składniki ciasta szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
przygotowanie ciasta cd
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem.
przygotowanie ciasta cd
Na ciasto położyć papier do pieczenia i równomiernie rozsypać fasolę. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 10 minut.
Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze tartę aż się lekko zrumieni. Fasolę ostudzić i zachować do następnych wypieków.
przygotowanie składników tarty
Chudy boczek wędzony pokroić na plasterki.
przygotowanie składników tarty cd
Zielone szparagi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłamać zdrewniałe końcówki.
przygotowanie składników tarty cd
Do miski przełożyć śmietanę, wbić jajka, dodać sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku. Całość lekko zmiksować.
przygotowanie tarty
Masę jajeczno śmietanową przelać na ciasto.
przygotowanie tarty cd
Na tarcie ułożyć szparagi.
przygotowanie tarty cd
Na wierzchu rozłożyć plasterki boczku. Temperaturę piekarnika obniżyć do 170 stopni C. Włożyć tartę i piec jeszcze około 25 minut aż masa jajeczno śmietanowa się zetnie a boczek zrumieni. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
zbysiowa
eli_555
Dziękuję. Rodzince smakowało.