Sposób przygotowania:
Tarta Eli ze szparagami i boczkiem wędzonymprzygotowanie ciasta

Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać żółtka surowe i gotowane, śmietanę, cukier, sól i zetrzeć masło na tarce z dużymi oczkami.
Składniki ciasta szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
przygotowanie ciasta cd

Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem.
przygotowanie ciasta cd

Na ciasto położyć papier do pieczenia i równomiernie rozsypać fasolę. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 10 minut.
Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze tartę aż się lekko zrumieni. Fasolę ostudzić i zachować do następnych wypieków.
przygotowanie składników tarty

Chudy boczek wędzony pokroić na plasterki.
przygotowanie składników tarty cd

Zielone szparagi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłamać zdrewniałe końcówki.
przygotowanie składników tarty cd

Do miski przełożyć śmietanę, wbić jajka, dodać sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku. Całość lekko zmiksować.
przygotowanie tarty

Masę jajeczno śmietanową przelać na ciasto.
przygotowanie tarty cd

Na tarcie ułożyć szparagi.
przygotowanie tarty cd

Na wierzchu rozłożyć plasterki boczku. Temperaturę piekarnika obniżyć do 170 stopni C. Włożyć tartę i piec jeszcze około 25 minut aż masa jajeczno śmietanowa się zetnie a boczek zrumieni. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
zbysiowa
eli_555
Dziękuję. Rodzince smakowało.