Sposób przygotowania:
Zielone naleśniki ze szpinakiem
Jajka miksujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej i sporą szczyptę soli. stopniowo dolewamy wodę może być gazowana wtedy naleśniki będą pulchniejsze, ale nie jest to konieczne. aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. pod koniec dodajemy rozmrożony i rozdrobniony szpinak (jeśli mamy świeży musimy go zmiksować na papkę) dokładnie mieszamy. patelnię natłuszczamy odrobiną oleju i mocno rozgrzewamy. Wylewamy łyżkę ciasta i rozprowadzamy je cienką warstwą po całej powierzchni patelni. smażymy z obu stron. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy ostygną mielimy wraz z serem w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto na rozgrzanym maśle.dodajemy do ziemniaków i sera, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy jak krokiety. podajemy z kwaśną śmietaną.