Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Zielone naleśniki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak sobie kiedyś myślałam podczas smażenia naleśników, co by było gdyby do ciasta naleśnikowego dodać szpinak. wyszły zielone i śliczne.

Zielone naleśniki ze szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zielone naleśniki ze szpinakiem

 

  • na zielone naleśniki:

 

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • około 100g szpinku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju.

 

  • na farsz:

 

Sposób przygotowania:

Zielone naleśniki ze szpinakiem
Jajka miksujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej i sporą szczyptę soli. stopniowo dolewamy wodę może być gazowana wtedy naleśniki będą pulchniejsze, ale nie jest to konieczne. aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. pod koniec dodajemy rozmrożony i rozdrobniony szpinak (jeśli mamy świeży musimy go zmiksować na papkę) dokładnie mieszamy. patelnię natłuszczamy odrobiną oleju i mocno rozgrzewamy. Wylewamy łyżkę ciasta i rozprowadzamy je cienką warstwą po całej powierzchni patelni. smażymy z obu stron. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy ostygną mielimy wraz z serem w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto na rozgrzanym maśle.dodajemy do ziemniaków i sera, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy jak krokiety. podajemy z kwaśną śmietaną. 
Zielone naleśniki ze szpinakiem
ciasto naleśnikowe rozprowadzamu na patelni