katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1629]

Kwaśny rosół

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ugotowałam resztę swojej kiszonej kapusty i zrobiłam sobie taką wigilijną namiastkę. Kapusta była bardzo kwaśna więc gdy się gotowała odlałam trochę tej kwaśnej wody i zrobiłam kwaśny rosół tak tę zupę nazwały kiedyś moje dzieci.

Kwaśny rosół

Składniki:

Kwaśny rosół

 

  • kwas z gotowanej kapusty ok 1 1/2 litra
  • marchew 1 szt
  • grzyby suszone ok 5 kapeluszy
  • cebula opieczona 1/2 dużej szt
  • natka pietruszki 1 mały pęczek(kilka gałązek)
  • masło 1 duża łyżka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kwaśny rosół
Grzyby płuczemy, osaczamy i dusimy na maśle ok 10 minut. Odlany z kapusty kwas stawiamy do gotowania ja dodałam trochę wody. Dodajemy przygotowane grzyby, natkę pietruszki i pokrojoną marchew. Trochę solimy.

Gdy się chwilę wszystko gotuje dodajemy opieczoną cebulę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Taka zupę można ugotować na mięsie czy rosole.