kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

SUPERPRZEPIS

Szpinakowy kopiec kreta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kopiec kreta to bardzo znane ciasto, wiele osób kupuje w sklepie pudełka z gotową mieszanką na ciasto. Ja wpadłam na pomysł aby zrobić to ciasto w nieco wiosennej odsłonie i upiekłam wersję ze szpinakiem. Efekt wyszedł pyszny.

Szpinakowy kopiec kreta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szpinakowy kopiec kreta

 

  • na ciasto:

 

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • 20 ml wody gazowanej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • na krem:

 

  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady

 

  • ponadto:

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowy kopiec kreta

Pieczenie ciasta

Szpinakowy kopiec kreta
Gotowe wystudzone ciasto wydrąż tak pozostawiając mały zapas

Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.

Szpinak zmiksuj wraz olejem i wodą gazowaną w blenderze kielichowym. Jajka umieść w misie miksera i ubij krótko z cukrem na puszystą masę.

Następnie naprzemiennie dodawaj zmiksowany szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na małych obrotach do wykończenia składników.

Gotową masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 50 minut do suchego patyczka.

Gotowe ciasto wystudź, zetnij górkę która powstała w czasie pieczenia i lekko wydrąż ciasto pozostawiając brzeg tak aby później ułożyć w cieście banany.

Przygotowanie nadzienia

Szpinakowy kopiec kreta
Docięte odpowiednio banany ułóż w cieście

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Czekoladę zetrzyj na tarce lub zmiel w blenderze kielichowym i wsyp do ubitej śmietanki. Wymieszaj ubitą śmietankę z czekoladą.

Banany obierz ze skórki przekrój tak aby szczelnie wypełniły dno ciasta. Na banany wyłóż śmietankę i uformuj górkę. Ścięty wierzch ciasta pokrusz i okruchami obsyp wierzch ciasta. Ciasto przechowuj w lodówce.