Sposób przygotowania:
Szpinakowy kopiec kretaPieczenie ciasta
Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.
Szpinak zmiksuj wraz olejem i wodą gazowaną w blenderze kielichowym. Jajka umieść w misie miksera i ubij krótko z cukrem na puszystą masę.
Następnie naprzemiennie dodawaj zmiksowany szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na małych obrotach do wykończenia składników.
Gotową masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 50 minut do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wystudź, zetnij górkę która powstała w czasie pieczenia i lekko wydrąż ciasto pozostawiając brzeg tak aby później ułożyć w cieście banany.
Przygotowanie nadzienia
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Czekoladę zetrzyj na tarce lub zmiel w blenderze kielichowym i wsyp do ubitej śmietanki. Wymieszaj ubitą śmietankę z czekoladą.
Banany obierz ze skórki przekrój tak aby szczelnie wypełniły dno ciasta. Na banany wyłóż śmietankę i uformuj górkę. Ścięty wierzch ciasta pokrusz i okruchami obsyp wierzch ciasta. Ciasto przechowuj w lodówce.
SylaUla