kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Tort szpinakowy z serem zapiekany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort szpinakowo-marchewkowy, na początek wiosny kolorowo :)

Tort szpinakowy z serem zapiekany

Składniki:

Tort szpinakowy z serem zapiekany

 

  • 6 naleśników
  • opakowanie szpinaku
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 koncentrat pomidorowy (mały)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • 1 l. mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Tort szpinakowy z serem zapiekany
Prodiż lub okrągłe naczynie w którym będziesz robić torcik wysmaruj margaryną. Na sam spód polej sos biały i połóż naleśnika.BIAŁY SOS: margarynę połącz z mąką. Jak uzyskasz jednolitą masę, dodaj mleko, pieprz, gałkę muszkatułową. Po zagotowaniu mleka dodaj jaja.SZPINAK: opakowanie szpinaku połącz z cebulą i jajami, Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż.CZERWONY SOS: marchewkę zetrzyj na małych oczkach, połącz z pietruszką startą też na małych oczkach. Wrzuć na gorący olej i przesmaż, dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy.Układaj następując - naleśnik, porcja czerwona, naleśnik, porcja zielona, naleśnik. Tak otrzymasz 3 warstwy czerwone i 2 zielone. Każdrazowo "uklep" warstwy aby w miarę je równomiernie rozłożyć. Na górnym naleśniku : zetrzyj ser na gróbych oczach i wszystko polej białym sosem, tak aby spływał z każdej strony równomiernie.Piecz ok 30 min w prodiżu.Jeśli zapiekasz w piekarniku to piecz ok 30 min , góra i dół przez 20 min a na 10 min włącz termoobieg w 180*CSmacznego