mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pokrzywowy torcik pod bratkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wiosna zwiastuje sezon na młode pokrzywy. Warunek jest jeden muszą być zbierane z dala od spalin. Jestem tą szczęściarą, że mam dostęp do takiego miejsca. Dla jednych chwast dla innych cenne źródło witamin. Sama dużo w pewnym czasie piłam herbatek.

Pokrzywowy torcik pod bratkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pokrzywowy torcik pod bratkami

 

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 3 jajka
  • 130 ml mleka
  • 100 gram sera twardego bursztyn
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dkg pokrzyw świeżych
  • 5 parówki z szynki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 5 oliwek zielonych
  • 1 papryczka chili
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • 1 cebula czerwona
  • 5 dkg sera błękitnego

Sposób przygotowania:

Pokrzywowy torcik pod bratkami
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Pokrzywy myję dokładnie, i sparzam wrzątkiem. Odcedzam, następnie kroję nożem i przesmażam na patelni na oleju, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz. Pokrzywy trzeba zbierać młode z dala od spalin. Do formy okrągłej średnica 25 cm przekładam połowę makaronu, dodaję szpinak, kolejna warstwa makaronu. W miseczce rozbijam jajka, dodaję mleko, sól, pieprz, ser starty. Mieszam i wylewam na makaron. Parówki kroję na 3 części. Każdą cześć nacinam na krzyż i układam na torciku w zagłębieniach. Z cebuli robię kwiatka, układam pomidorki koktajlowe. Wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 160 stopni. Wyjmuję dodaję kawałki papryczki chili, oliwki ser lazur i wstawiam na kolejne 10 minut. Przed podaniem dekoruję pietruszką i bratkami.
Pokrzywowy torcik pod bratkami
Pokrzywa sparzona przesmazona na patelni
Pokrzywowy torcik pod bratkami
jaja wbite do miseczki z żóltym serem i mlekiem
Pokrzywowy torcik pod bratkami
makaron wyłozony w formie okrągłej z pokrzywami
Pokrzywowy torcik pod bratkami
parówki nacięte i ułozone w makaronie w formie