Sposób przygotowania:
Szpinakowy tort naleśnikowy
Dzień wcześniej szpinak przekładamy na cedzak i odstawiamy do rozmrożenia.
Szpinak odsączamy z nadmiaru płynu i blendujemy z mlekiem. Do dużej miski wlewamy szpinakowe mleko, olej oraz dodajemy mąkę, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki szpinakowe. Gotowe zielone naleśniki schładzamy.
Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. następnie dodajemy ricottę i jeszcze chwilę miksujemy. Na talerzu układamy naleśnik, smarujemy go 1 łyżką kremu i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Potem smarujemy łyżką dżemu. Następnie naleśnik, krem, naleśnik, dżem i tak do skończenia składników. Wstawiamy torcik do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią torcik oraz dekorujemy posypką, płatkami migdałowymi, owocami i melisą. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego.
Szpinak odsączamy z nadmiaru płynu i blendujemy z mlekiem. Do dużej miski wlewamy szpinakowe mleko, olej oraz dodajemy mąkę, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki szpinakowe. Gotowe zielone naleśniki schładzamy.
Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. następnie dodajemy ricottę i jeszcze chwilę miksujemy. Na talerzu układamy naleśnik, smarujemy go 1 łyżką kremu i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Potem smarujemy łyżką dżemu. Następnie naleśnik, krem, naleśnik, dżem i tak do skończenia składników. Wstawiamy torcik do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią torcik oraz dekorujemy posypką, płatkami migdałowymi, owocami i melisą. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego.
zbysiowa
slodkokwasnakuchnia1
Bardzo dziękuje
SylaUla
slodkokwasnakuchnia1
dziękuje