slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 861]

Szpinakowy tort naleśnikowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszny torcik naleśnikowy. Do ciasta dodałam szpinak, dzięki temu naleśniki maja piękny zielony kolor. Torcik został przełożony dżemem borówkowym oraz kremem serowo-śmietankowym. Tort naleśnikowy może być pysznym słodkim obiadem.

Szpinakowy tort naleśnikowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szpinakowy tort naleśnikowy

 

 

  • krem: 250 g ricotty
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • oraz: 1 słoik dżemu borówkowego
  • 100 g czekolady malinowej
  • płatki migdałów, posypka, owoce, listki melisy

Sposób przygotowania:

Szpinakowy tort naleśnikowy
Dzień wcześniej szpinak przekładamy na cedzak i odstawiamy do rozmrożenia.

Szpinak odsączamy z nadmiaru płynu i blendujemy z mlekiem. Do dużej miski wlewamy szpinakowe mleko, olej oraz dodajemy mąkę, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 15 minut.

Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki szpinakowe. Gotowe zielone naleśniki schładzamy.

Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. następnie dodajemy ricottę i jeszcze chwilę miksujemy. Na talerzu układamy naleśnik, smarujemy go 1 łyżką kremu i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Potem smarujemy łyżką dżemu. Następnie naleśnik, krem, naleśnik, dżem i tak do skończenia składników. Wstawiamy torcik do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią torcik oraz dekorujemy posypką, płatkami migdałowymi, owocami i melisą. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego.
Szpinakowy  tort naleśnikowy
Szpinakowy tort naleśnikowy po przekrojeniu