jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowy tort naleśnikowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zielone naleśniki przełożone delikatnym serem i orzeźwiającym dżemem to propozycja pysznego obiadu. Taki torcik nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale też pięknie wygląda.

Szpinakowy tort naleśnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowy tort naleśnikowy

CIASTO:

  • 1 i ¾ szklanki mąki,
  • Ok 3,5 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • Około 220 gram świeżych liści szpinaku,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

DODATKOWO:

  • Słoiczek dżemu wiśniowego

SER:

  • Około 750 g białego sera z wiaderka,
  • 250 gram mascarpone,
  • Cukier puder do smaku,
  • 2 świeże żółtka,
  • 1 cukier waniliowy,

DEKORACJA:

  • 150 gram białej czekolady,
  • 40 ml śmietanki 30%,
  • Kwiaty do dekoracji nałożone przed podaniem

Sposób przygotowania:

Szpinakowy tort naleśnikowy

ETAP 1

Szpinakowy tort naleśnikowy
umyty szpinak miksujemy

CIASTO NALEŚNIKOWE: Szpinak przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowany kroimy na mniejsze części. W dalszej kolejności miksujemy go. Aby lepiej się zmiksował możemy dodać do niego jajko.

ETAP 2

Szpinakowy tort naleśnikowy
w misce łączymy składniki ciasta

Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz szpinakowy mus.

ETAP 3

Szpinakowy tort naleśnikowy
na patelnię wylewamy porcje ciasta

Przygotowane składniki miksujemy do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta naleśnikowego.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wylewamy porcje ciasta szpinakowego. Naleśniki smażymy na wolnym ogniu z obu stron.

ETAP 4

Szpinakowy tort naleśnikowy
po usmażeniu, naleśniki studzimy

Usmażone naleśniki studzimy

ETAP 5

Szpinakowy tort naleśnikowy
zimne naleśniki przekładamy serem i dżemem

SER: Ser biały, ser mascarpone, żółtka, cukier waniliowy miksujemy razem. W trakcie miksowania masę serową słodzimy do smaku cukrem pudrem.

Na pierwszy szpinakowy naleśnik wykładamy warstwę masy serowej. Na masę serową wykładamy w kilku miejscach porcje dżemu wiśniowego.

Całość przykrywamy drugim naleśnikiem. Czynność powtarzamy do wykorzystania przygotowanych naleśników, sera i dżemu.
Gotowy torcik schładzamy około 2 godziny w lodówce. Między czasie polewamy go białą czekoladą.

DEKORACJA: Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy połamaną białą czekoladę. Płynną polewamy torcik i schładzamy.

Przed podaniem danie dowolnie dekorujemy. U mnie dekorację stanowią kwiaty