kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Szwarcwaldzki trifle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

moja wariacja na temat angielskiego deseru

Szwarcwaldzki trifle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szwarcwaldzki trifle

 

  • 7 cienkich plastrów gotowej rolady czekoladowej z kremem (200 g)
  • słoik wiśni w zalewie (680 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki nalewki wiśniowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 425 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wióry z gorzkiej czekolady
  • kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania:

Szwarcwaldzki trifle
Zacznijmy od spodu naszego deseru. Na dnie szklanej miski ułóż plastry rolady. Wiśnie wlej razem z syropem do rondla, odlej 100 ml. Syrop rozprowadź z mąką ziemniaczaną. Wiśnie zagotuj, dolej do nich syrop z mąką. Gęsty kisiel wiśniowy lekko przestudź i wylej na plastry rolady. Teraz przygotuj krem czekoladowy. Umieść w misce żółtka i jajko, dodaj mąkę kukurydzianą oraz cukier, dokładnie utrzyj. Dolej nieco mleka aby rozrzedzić masę. Resztę mleka zagotuj, wlej cienkim strumieniem do masy, dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Masę przelej do rondla i gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Masę lekko przestudź, dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszaj, przestudź. Przestudzoną masę wyłóż na wiśnie i wstaw do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i wyłóż na masę czekoladową. Całość udekoruj wiórami z czekolady i kandyzowanymi wisienkami. Deser przechowuj w lodówce.
Szwarcwaldzki trifle
na dnie szklanej miski ułóż plastry rolady
Szwarcwaldzki trifle
na plastry wyłóż kisiel wiśniowy
Szwarcwaldzki trifle
kolejna warstwa to krem czekoladowy
Szwarcwaldzki trifle
wierzch trifle udekoruj bita śmietaną,wiórkami czekoladowymi oraz wiśniami