Sposób przygotowania:
Szwarcwaldzki trifle
Zacznijmy od spodu naszego deseru. Na dnie szklanej miski ułóż plastry rolady. Wiśnie wlej razem z syropem do rondla, odlej 100 ml. Syrop rozprowadź z mąką ziemniaczaną. Wiśnie zagotuj, dolej do nich syrop z mąką. Gęsty kisiel wiśniowy lekko przestudź i wylej na plastry rolady. Teraz przygotuj krem czekoladowy. Umieść w misce żółtka i jajko, dodaj mąkę kukurydzianą oraz cukier, dokładnie utrzyj. Dolej nieco mleka aby rozrzedzić masę. Resztę mleka zagotuj, wlej cienkim strumieniem do masy, dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Masę przelej do rondla i gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Masę lekko przestudź, dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszaj, przestudź. Przestudzoną masę wyłóż na wiśnie i wstaw do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i wyłóż na masę czekoladową. Całość udekoruj wiórami z czekolady i kandyzowanymi wisienkami. Deser przechowuj w lodówce.