Sposób przygotowania:
Szwedzkie ziemniaczki
Rozgrzać piekarnik do 200 st. Ziemniaki obrać. Każdego z ziemniaków położyć na łyżce i ponacinać w plasterki ok. 3 mm, aż do brzegów łyżki. Uwaga, żeby ich nie przeciąć.
Ziemniaki obgotować w wodzie na pół miękko (wtedy skraca się czas ich pieczenia), odsączyć delikatnie, ułożyć na natłuszczonej żaroodpornej formie, polać olejem, posolić, popieprzyć, posypać ulubionymi ziołami oraz przyprawami. Jedną część posypałam papryką orz przyprawą do pizzy, a drugą przyprawą do grilla oraz curry.
Włożyć formę ( bez pokrywki) do piekarnika i piec ok. 40 min. Od czasu do czasu polać je tłuszczem z formy.
Podawać do mięska z ulubioną surówką.
Ziemniaki obgotować w wodzie na pół miękko (wtedy skraca się czas ich pieczenia), odsączyć delikatnie, ułożyć na natłuszczonej żaroodpornej formie, polać olejem, posolić, popieprzyć, posypać ulubionymi ziołami oraz przyprawami. Jedną część posypałam papryką orz przyprawą do pizzy, a drugą przyprawą do grilla oraz curry.
Włożyć formę ( bez pokrywki) do piekarnika i piec ok. 40 min. Od czasu do czasu polać je tłuszczem z formy.
Podawać do mięska z ulubioną surówką.