Sposób przygotowania:
Szybka karpatka z nutka pomarańczy
W wysokim garnku zagotowujemy osoloną wodę i masło. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i wsypujemy mąkę mieszając energicznie. Po chwili ciasto robi się jednolite, gładkie, lśniące i odstaje od brzegów garnka. Wtedy należy je zdjąć i zostawić do wystudzenia. Kiedy ciasto osiągnęło temperaturę przyjemną dla człowieka, a więc jest ciepłe ale nie gorące dodajemy po jednym jajku mieszając ciasto mikserem. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na blaszce 24 cm na 30 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w tem. 180 ºC, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 ºC i dopiekamy jeszcze 10 minut. Z drugą porcją postępujemy tak samo.
Masa:
Zagotowujemy mleko z 5 łyżkami cukru, Wlewamy budynie, gotujemy i odstawiamy. Ponieważ budyń jest dosyć gęsty warto go co jakiś czas przemieszać. Obok stygnącego budyniu ustawiamy masło. Niech postoją razem z 3 godziny na pewno będą miały tę samą temperaturę i krem nam się nie zepsuje.
Ubijamy masło na puszysta piane powoli dodajemy budyń, najlepiej łyżeczką do herbaty (!) cały czas ubijając masę mikserem. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Krem rozsmarowujemy na pierwszej warstwie ciasta i przykrywamy drugą, Posypujemy cukrem pudrem.
Masa:
Zagotowujemy mleko z 5 łyżkami cukru, Wlewamy budynie, gotujemy i odstawiamy. Ponieważ budyń jest dosyć gęsty warto go co jakiś czas przemieszać. Obok stygnącego budyniu ustawiamy masło. Niech postoją razem z 3 godziny na pewno będą miały tę samą temperaturę i krem nam się nie zepsuje.
Ubijamy masło na puszysta piane powoli dodajemy budyń, najlepiej łyżeczką do herbaty (!) cały czas ubijając masę mikserem. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Krem rozsmarowujemy na pierwszej warstwie ciasta i przykrywamy drugą, Posypujemy cukrem pudrem.