Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 942]

Szybka kremówka na herbatnikach z sosem toffi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto jest proste, szybkie i przepyszne. Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z sosem toffi..

Szybka kremówka na herbatnikach z sosem toffi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szybka kremówka na herbatnikach z sosem toffi

Forma o wymiarach 16 x 27 cm:

  • około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy)
  • polewa/sos toffi

Krem:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej)
  • 750 ml mleka
  • 200g masła

Sposób przygotowania:

Szybka kremówka na herbatnikach z sosem toffi

Krem:

Szybka kremówka na herbatnikach z sosem toffi
Budynie powinny być całkowicie ostudzone.

Z całości mleka odlać 1 szklankę i rozmieszać w nim budynie oraz cukier. Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanymi budyniami. Całość mieszając doprowadzić do zagotowania się i zgęstnienia. Gotowy budyń całkowicie ostudzić. Masło zmiksować do białości i stopniowo wymieszać z zimnym budyniem.

Przygotowanie formy:

Szybka kremówka na herbatnikach z sosem toffi
Dzięki folii ciasto będzie wygodniej kroić i wyjmować.

Formę wyłożyć folią spożywczą.

Całość:

Szybka kremówka na herbatnikach z sosem toffi
Ja użyłam gotowego sosu toffi. Można zastosować np. masę krówkową.

Na dnie blachy ściśle ułożyć warstwę ciastek, a następnie wyłożyć masę budyniową i całość wyrównać. Krem przykryć resztą herbatników, a ich wierzch posmarować sosem toffi.

Chłodzenie:

Szybka kremówka na herbatnikach z sosem toffi
Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc.

Ciasto schłodzić w lodówce - do momentu aż krem i polewa stężeje.