WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Szybka kremówka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka w przygotowaniu, bo z gotowego ciasta francuskiego z pysznym kremem przełamanym nutą cytrynową. Pyszne ciasto dla łasuchów.

Szybka kremówka cytrynowa

Składniki:

Szybka kremówka cytrynowa

 

  • 2 blaty ciasta francuskiego
  • cukier puder do posypania
  • 3 szkl mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Szybka kremówka cytrynowa
Dwa identyczne w wymiarach blaty ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku wg przepisu, aż ładnie i delikatnie się przyrumienią. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i masło, zagotowujemy. W 1 szklance mleka rozpuszczamy budyń cytrynowy, dodajemy mąkę i żółtka. Dokładnie roztrzepujemy i cały czas mieszając, wlewamy do gotującego się mleka.

Zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i mieszamy do zgęstnienia. Masą przekładamy blaty ciasta, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.