czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Dwuwarstwowe kremówki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nieco przerobiona wersja tradycyjnych kremówek, kaloryczna, ale baaaaaardzo smaczna! idealna do niedzielnej kawki!

Dwuwarstwowe kremówki

Składniki:

Dwuwarstwowe kremówki

 

  • Krem budyniowy:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde),
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 surowe żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki masła.

 

  • Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii.

Sposób przygotowania:

Dwuwarstwowe kremówki
1. Oba ciasta francuskie rozwinąć i upiec, około 12-15 minut w temp. 220st. Ostudzić. 2 szklanki mleka zagotować wraz z masłem i cukrami. W pozostałej szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Letnią masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Schłodzić.2. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz nasionami wanilii. Wyłożyć na krem budyniowy, przykryć pozostałym ciastem, delikatnie docisnąć. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto