WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szybka napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka napoleonka na cieście francuskim wypelniona budyniem waniliowym i posypana cukrem pudrem. Klasyk idealny na każdą okazję.

Szybka napoleonka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybka napoleonka

 

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 0,5l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • Ok. 70 g masła
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szybka napoleonka

ETAP 1:

Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na blaszce razem z papierem w który było zawinięte. Upiec na rumiano w temperaturze 180stopni. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

1,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę, budyń i cukier zwykły i waniliowy. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia.

Ciasto francuskie przekroić na pół. Jeden blat ciasta posmarować budyniem i ułożyć drugi blat. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Szybka napoleonka
Napoleonka przed podaniem posypana cukrem pudrem
Szybka napoleonka
Druga część ciasta francuskiego nałożona na krem
Szybka napoleonka
Gorący budyń wyłożony na ciasto francuskie
Szybka napoleonka
Ugotowany gorący budyń mieszamy z masłem.