WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Szybka napoleonka na krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosta, szybka i smaczna napoleonka zrobiona na krakersach z masą z budyniu śmietankowego. Posypana cukrem pudrem.

Szybka napoleonka na krakersach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybka napoleonka na krakersach

 

  • 1 opakowanie krakersów ok. 180 g
  • 3 budynie śmietankowe
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 l mleka
  • 170 g masła
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Szybka napoleonka na krakersach

ETAP 1:

Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów jeden obok drugiego.

Proszki budyniowe rozmieszać z cukrem w 1 szklance zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Na gotujące się mleko przelać rozmieszany budyń z cukrem i gotować ciągle mieszając aż do zgęstnienia budyniu.

Gorący budyń wylać na ciastka i rozprowadzić równo. Przykryć drugą warstwą ciastek.

Ciasto pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Szybka napoleonka na krakersach
Napoleonka po ułożeniu drugiej warstwy ciastek
Szybka napoleonka na krakersach
Krem budyniowy rozłożony na pierwszej warstwie ciastek
Szybka napoleonka na krakersach
Ugotowany budyń wymieszany z masłem w garnku
Szybka napoleonka na krakersach